Sunt mantuit?

Cum pot fi mantuit?

Doar prin Domnul Isus Hristos. Mantuirea este darul lui Dumnezeu pentru  toti oameni. Un dar pe care nimeni nu il merita. Asadar, nimeni nu se poate mantui singur si nici altcumva, decat acceptand acest dar al mantuirii prin Domnul Isus.  Deci, cum pot primi aceasta mantuire?

1-      Trebuie sa realizezi nevoia de mantuire. Drumul spre mantuire incepe cu o puternica convingere despre existenta pacatului in viata ta si despre nevoia pe care o ai: aceea de a fi iertat. Toti oamenii nemantuiti se indreapta spre pedeapsa vesnica; lucrul acesta este cat se poate de real. Pana nu esti pe deplin convins de nevoia de iertare si patruns profund de dorinta de mantuire, nu esti pregatit sa accepti si nici sa apreciezi darul mantuirii (Romani 3:23; 2 Tesaloniceni 1:8-9).

2-      Trebuie sa fii dispus sa accepti solutia lui Dumnezeu  pentru mantuire: Isus Hristos (Fapte 16: 30-31), credinta mantuitoare in Isus Hristos. Aceasta credinta mantuitoare este evidentiata  prin urmatoarele doua aspecte:

a-      Primirea iertarii pacatelor:  Dumnezeu iarta pacatosul si ii ofera toate privilegiile care pot fi obtinute in urma acestei iertari. Cel iertat primeste siguranta ca Dumnezeu a iertat totul.

b-      Supunerea propriei vieti spre domnie lui Hristos: din momentul primirii mantuirii, Hristos devine pentru tine atat Mantuitorul, cat si Domnul vietii tale. Acest lucru e dovedit printr-o schimbare exterioara a vietii, ca rezultat al supunerii si ascultarii de Hristos.

Daca cele doua aspecte ale credintei mantuitoare lipsesc, respectiv siguranta iertarii si acceptarea domniei lui Hristos, evidentiata prin ascultarea de Hristos, atunci persoana in cauza nu a experimentat o convertire autentica, in consecinta este, inca, nemantuit.

Poate fi mantuirea pierduta?

Da&nu. Sa ma explic:  nu poate fi pierduta ca rezultat al actiunii lui Dumnezeu. Dumnezeu nu readuce in discutie nici pacatele iertate, nici legamantul incheiat prin Hristos. Cu alte cuvinte, din partea lui Dumnezeu putem avea siguranta mantuirii. Dumnezeu nu isi schimba deciziile peste noapte si nu ne pune in situatia de-a trai intr-o continua frica si nesiguranta.

Dar,  daca persoana iertata si mantuita renunta voit, la un moment dat, la credinta in Hristos si la ascultarea de El si, in mod deliberat, alege sa traiasca in pacat, atunci,  datorita propriei alegeri, se pozitioneaza impotriva  voii lui Dumnezeu si a lui Hristos, iar daca momentul cand va parasi aceasta lume il va surprinde in aceasta pozitie, pentru un astfel de om nu ramane decat asteptarea judecatii lui Dumnezeu. Dupa cum propria alegere te pune in posesia acestui dar al mantuirii, la fel propria alegere de a respinge pe Fiul si voia Lui cauzeaza pierderea acestui dar. Aici lucrurile sunt foarte complexe, dar nu doresc sa intru un detalii, in schimb daca sunt intrebari specifice, cu placere le voi primi si sunt dispus  sa incerc sa raspund la ele.

Pastorul