Ce este al lui Dumnezeu si ce este al nostru?
(Principiul darniciei)
2 Corinteni 9:1-12
Pentru a intelege corect darnicia, slujirea, trebuie mai intai sa avem o imagine corecta asupra suveranitatii si stapanirii lui Dumnezeu. (Exod 9:29, Psalmul 24:1). Dumnezeu este suveran in toate si peste toate! Al Lui este pamantul cu tot ce este pe el, El face tot ce vrea! (Psalmul 135:6). Cand intelegem acest lucru slujirea, darnicia, predarea noastra in mana lui Dumnezeu capata o cu totul alta semnificatie. Al Lui este oricum totul.
Totusi, desi Dumnezeu este suveran peste toate si Stapan, El i-a dat omului putearea si dreptul de a alege.
Noi avem libertatea, neingradita de Dumnezeu, de-a alege sa ne supunem viata suveranitatii lui Dumnezeu sau de a ne razvrati si de a trai in neascultare.
1- Cine depinde de cine? In acest context al suveranitatii lui Dumnezeu este evident ca omul depinde de Dumnezeu. Numai omul depinde de Dumnezeu.
2- Ce este, de fapt, darnicia in acest context?
Atunci cand omul alege sa Ise supuna lui Dumnezeu, impreuna cu vointa sa, el isi cedeaza intreaga viata. Ii supunem lui Dumnezeu tot ce e al nostru: timp, talente, resurse, etc). Darnicia este deci:
a- In primul rand, un act de ascultare si dependenta: Biblia invata si porunceste ca o parte din resursele pe care credinciosul le administreaza sa fie folosite, investite pentru a sluji scopurilor lui Dumnezeu. (Exemple: Melhisedec, poporul Israel, Isus si apostolii, primii crestini, etc). E un act de ascultare care dovedeste supunerea si dependenta noastra fata de Dumnezeu.
b- In al doilea rand, un act de inchinare si cinstire: Ezechiel 44:29. Actul suprem al inchinarii de orice forma este predarea! (2 Corinteni 8:5; Proverbe 3:9). Darnicia ia forma inchinarii atunci cand credinciosul, intr-o atitudine de predare totala, daruieste constient fiind de faptul ca scopurile imparatiei lui Dumnezeu sunt si scopurile lui!
Darnicia nu este un act de caritate pe care il facem la adresa lui Dumnezeu, e dovada ascultarii si cinstirii, e un act al inchinarii ce pune/scoate in relief pretuirea noastra fata de El!