Revolutionarii….

Se merita sa iubim oamenii si sa-I ajutam?

Poate ca intrebarea pare nepotrivita ! Un raspuns simplist ar fi :  DA SIGUR CA TREBUIE SA IUBIM PE OAMENI,… DUMNEZEU NE PORUNCESTE SA O FACEM.  Poate ca ar trebui sa vorbim despre CUM sa iubim oamenii , nu  daca se merita….

Cu toate astea , si cu riscul de-a fi judecat poate de unii datorita unor afirmatii personale, voi exprima ce simt  in urmatoarele randuri despre acest subiect.

Intrebarea cu care ma lupt nu este daca trebuie iubiti oamenii, Stiu ca trebuie sa ne iubim semenii , chiar dusmanii. Intrebarile  care m-au framantat sunt in ultimele zile sunt:

–          Merita omul sa fie iubit?

–          Merita omul sa fie ajutat?

De multe ori am avut tendinta sa ma comport  ca si cum raspunsul la aceasta intrebare ar fi fost : UNII  MERITA , UNII NU !

Pentru unii oameni inclin sa  fiu gata sa ajut si sa iubesc fara limite. Pentru unii  avem tendinta sa credem ca Dumnezeu e nedrept ca ii lasa sa traiasca  sau sa regretam ca nu exista  in legislatia romana pedeapsa capitala.  In umanitatea mea prima reactie pe care am avut-o atunci cand am aflat ca pastoral Adrian Blaga a fost ucis si torturat , el si baiatul lui Timotei , a fost sa regret ca nu exista pedeapsa capitala in legislatia noastra.  Merita oamenii, TOTI oamenii sa fie iubiti si ajutati?  NU , CU CERTITUDINE NU!

De fapt adevarata iubire , infloreste acolo unde  nu sunt merite. Adevaratul ajutor este cel indreptat spre cei care nu pot sa te rasplateasca, altfel ar fi doar un targ.

Nu merita toti oamenii sa fie iubiti!  De aceia cred ca Mantuitorul a spus: Sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit eu! Nimei din cercul  Mantuitorului nu merita sa fie iubit. Toti inregistrase esecuri , iar unii urma sa inregistreze esecurii rasunatoare ( ex. Petru) . Desi, nimeni nu merita iubirea divina , toti au primit-o din abundenta!

In concluzie , desi nu toti din jurul nostru merita sa fie iubiti, iertati , ajutati,  noi trebuie , urmand exemplul Mantuitorului , sa iubim , sa iertam si sa ajutam pe TOTI.   Si asta pentru ca adevarata iubire , adevarata dragoste si adevarata iertare ,  se daruiesc fara MERIT.

Sunt multe imagini care imi trec prin minte:  Mantuitorul care se roaga pentru cei care il tortureaza, Richard W  care se roaga pentru cei care l-au torturat, Sotia misionarului Eliot , ucis de cei din tribul Auca, care se duce pe urmale sotului sau si are puterea sa ierte si sa vesteasca evanghelia ucigasilor sotului ei, Preotul Maximiliam Kobe … exemplele pot continua.

Un crestin autentic  uneori “sfideaza “normele ratiunii , si pe nemerit iubeste, iarta, ajuta.  Acesti oameni sunt adevaratii revolutionari intr-o societate  ca a noastra.  Imi doresc mult  sa fiu un astfel de om.