Ce ne aminteste aceasta pandemie declansata de COVID19 si cum putem raspunde ca Biserica la provocarile prezente?

Sa fie foarte clar, NU este ce-a mai agresiva pandemie din Istorie. Omenirea si Biserica in trecut au infruntat provocari si pandemii mult mai grele si agresive. 

Dar e cel putin ciudat sa vezi cum in cateva zile, modul nostru obijnuit de viata si libertatile individuale  sau schimbat. Pe scurt : Ce ne aminteste aceasta pandemie si ca Biserica cum putem raspunde corect la provocari?

  1. Ne aminteste cat de fragila este viata. Cat de fragili suntem noi ca oameni. Ne sperie vulnerabilitatea noastra. Suntem pusi in fata limitarilor si a mortalitati noastre. Acest lucru doare.  Mesajul COVID19 este despre fragilitatea si vulnerabilitatea vietii. 

      Viata e fragila! 

      Sanatatea e fragila!

      Economia e fragila!

      Libertatile individuale si valorile democratice sunt fragile!      

Ca Biserica, acesta e un moment bun sa ne aminitim si sa intelegem ca increderea si credinta noastra NU se bazeaza pe nici unul din aceste lucruri fragile. Noi ne-am pus increderea in Dumnezeu, Dumnezeu care este imuabil, nu se schimba. Cand lucrurile din jurul nostru sunt schimbatoare si relative, sa ne asiguram ca increderea si credinta noastra e in Dumnezeu, care nu se schimba. 

2.  Ne aminteste cat de egali suntem.  Toti suntem membri in aceiasi familie: In familia Umanitatii.  Diferenta de clasa sociala,  diferenta de nationalitate sau de origine etnica, diferenta de culoare a pieli sau , …. NU reprezinta nici un obstacol in calea acestui virus.  Inainte ca virusul sa invadeze un organism viu, nu face nici un fel de investigatie de genul: Cine este aceasta persoana? In fata virusului suntem la fel, in fata mortii suntem la fel, in fata lui Dumnezeu suntem la fel. TOTI suntem egali. 

Ca Biseica acesta e un moment bun sa ne aminitim si sa intelegem, ca in inima moastre nu trebuie sa fie nici o urma de mandrie, superioritate  sau egoism. Dimpotriva, in aceste momente sa ne umplem inima de dragoste, pentru toti oameni, mai ales pentru cei in nevoie si sa iubim cu fapta. Suntem toti oameni, suntem toti la fel, suntem toti egali. 

3. Ne aminteste ca nu putem avea controlul absolut al vietii. Cumva , sistemul lumi de azi , a stiut sa ne “vanda” bine iluzia ca suntem in control. Ne putem controla temperatura din casa sau de la birou, viteza cu care ne deplasam sau numarul caloriilor consumate intr-o zi. E usor sa ne amagim ca putem controla sanatatea, viata, moartea, viitorul, etc. COVID19 ne “spune” simplu, …:  de fapt TU nu detii controlul. Acest lucru pentru oamenii care nu  cunosc pe Dumnezeu, provoaca spaima si panica. 

Pentru Biseirca insa e un moment bun sa ne amintim ca DA nu putem fi in control absolut DAR suntem in grija Celui care are controlul absolut. Suntem in grija lui Dumnezeu in mana caruia ne-am incredintat viitorul si viata. Noi nu detinem controlul, El il detine. Aceasta incredere in Dumnezeu ne motiveaza ca in momente dificile sa ajutam pe cei din jurul nostru si sa traim fiecare zi cu incredere si curaj. 

4. Ne aminteste ca Izolarea si excluderea provoaca disconfort si durere.  In ultimele saptamani, au tot fost cazuri prezentate in presa de persoane care au fost marginalizate, izolate, unepri chiar agresate fizic datorita unor banuieli si temeri prezente in societate. Acum vedem ca izolarea sau carantina, in functie de caz , nu mai este optionala a devenit obligatorie ca masura de protectie pentru ceilalti. Ne invata COVID19 ce frumoase si pretioase sunt relatiile umane. Cat de mult trebuie pretuite clipele cu cei dragi. Suntem fiinte sociale si orice forma de izolare doare! 

Pentru Biserica e un moment bun sa ne reamintim ca suntem parte din familia lui Dumnezeu si nimeni nu ne poate lua acest drept. Sa ne amintim ca Dumnezeu este in fiecare moment cu fiecare persoana care isi pune increderea in El. Nimic nu ne poate “carantina” de prezenta lui Dumnezeu, exceptie doar alegerile noastre.  Si inca un aspect, oricat de nepopular ar putea fi : Intr-o zi va veni judecata lui Dumnezeu. Uni vor fi inclusi , alti vor fi exclusi.  Daca izolarea temporara poate fi dureroasa si neplacuta, oare cum va fi cea vesnica?

5. Ne aminteste cat de lipsite de valoare sunt lucrurile in care investim atat de mult.  Zilele astea , in toata lumea, oameni au golit magazinele si farmaciile. Produsele cumparate au fost in proportie de 90% din doua categorii: porduse alimentare si produse medicale de igena si protectie.  Au incetat imbulzelile de-a cumpara tigai, luptele pentru rochiile de mireasa sau televizoare la oferta,…. La ce folos o diagonala mai mare cand toate campionatele sportive sunt anulate si toate posturile tv vorbesc despre acelas subiect :COVID19 ! Ce sa faci nu o noua garderoba, daca toate evenimentele sunt anulate si trebuie sa ramanem in casa. In momentele astea realizam ca lucrurile in care am investit atat de mult, au o valoare atat de mica. 

Ca Biserica e un moment bun sa ne reamintim ca trebuie sa ne strangem comori in cer, nu pe pamant. Unde e inima noastra e si comoara noastra si unde e comoara noastra e si inima noastra. Acum e important sa realizam ca Dumnezeu ne cheama si vrea sa fim generosi. Crestinul nu este generos pentruca este bogat, Crestinul e generos pentruca stie adevarata valoare a lucrurilor.  El strange comoara in cer, unde nu vin pandemiile!

6. Ne aminteste ca noi, oamenii, avem nevoie de un reper in viata. Daca tintesti in nimic, vei nimeri intodeauna. Cam asa  ne traim vietile noi oamenii azi. Atunci cand insa lucrurile din jurul nostru se clatina si devin relative, instinctiv avem in noi intuitia de-a cauta ceva, de care sa ne prindem. Un reper , un loc de refugiu care ne poate da confidenta si motivatia de care avem nevoie. 

Ca Biseirca e un moment bun sa ne reamintim in Cine ne-am pus increderea!  Cand toate lucrurile din jur “ se clatina” , noi avem in Dumnezeu acel reper si refugiu de care sufletul uman are nevoie.  Aceste zile sunt o oportunitate pentru reflectie personala, meditatie, rugaciune si devotiune. Iar daca pana acum ne lipsea timpul si eram mereu grabiti, pe fuga si nu aveam timp pentru a citi sau pentru a ne ruga, se pare ca aceasta pandemie are si o parte pozitiva, ne da posibilitatea sa avem timp pentru lucruri cu adevarat importante si asa des neglijate. 

7. Ne aminteste COVID19 ca pana la urma VIATA triumfa intodeanuna.  Asa a fost si in trecut. Intodeauna viata invinge. Asa va fi si in viitor.  Chiar daca acum nu avem un vaccin, un atidot impotriva COVID19.  Avem insa altruism si incredere in viitor. Va fi bine. 

Pentru Biserica e un bun moment sa ne reamintim ca spiritual, lumea in care traim e cuprinsa de o pandemie grozava datorita pacatului. DAR, putem fi increzatori in Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu care a venit in mijlocul pandemiei noastre si a murit nevinovat substituindu-ne pe noi. El ne-a adus atidotul, El ne-a daruit oportunitatea de-a invinge moartea si pacatul prin credinta in El. Ca Biserica trebuie sa spunem tuturor ca El, Isus Hristos a murit pe cruce, pentru a darui viata vesnica, tuturor celor care vor crede in El!

Dumnezeu este in control ! Iar noi suntem in grija Lui!

P.S. 

Rugati-va si spalati-va pe mâini; Dumnezeu si germenii sunt peste tot!

Lasă un răspuns