Cine este creștin ?!

Cuvantul “Creștin” , este un termen mult prea general și folosit nominal astazi. Uneori este chiar “abuzat” , de cei care îl folosesc.

Avem “națiuni creștine” , “filme creștine”, “muzica creștina”, etc,… Avem creștini tradiționali, creștini radicali, creștini moderati, sau ,….. carismatici 🙂 .

Într-un mozaic așa complex, e greu sa definești clar si simplu : Cine este creștin?

Ne naștem creștini? Devenim creștini prin apartenența la o “națiune creștina”? ( daca exista asa ceva), Suntem creștini prin faptul ca aparținem unei anumite etnii sau unui anumit grup sau unei anumite Bisericii?

Raspunsul clar e: NU.

Atunci Cine este creștin, și cum poate cineva deveni creștin?

Raspunsul îl gasim în Biblie, cartea unde descoperim planul lui Dumnezeu pentru viața noastră.

În biblie termenul “creștin” apare de trei ori, doar de trei ori. Am sa fac referire la fiecare referință care ne va ajuta sa întelegem clar și într-o maniera simpla : Ce înseamna sa fi creștin?

  1. Fapte 26:28. Si Agripa a zis lui Pavel: “Curand mai vrei tu sa ma indupleci sa ma fac crestin!” Creștin devii printr-o decizie personala de a crede in Isus Hristos ca este Fiul lui Dumnezeu care a suferit, a murit și a înviat pentru a ne dărui iertare.

Afirmația din versetul de mai sus aparține lui Agripa. Împarat al iudeilor, o persoana care credea în Scripturi, reiese asta din versetul anterior , 27. Cu toate că era născut în poporul lui Dumnezeu, credea Scripturile si Prorocii, Agripa NU era creștin. Crestinismul nu se moșteneste la naștere și nici nu devii crestin dacă crezi ca Biblia e adevarata sau Dumnezeu există. Și Satana crede . Implică mai mult decât atat să fi creștin.

2. Fapte 11:21. Mâna Domnului era cu ei, și un mare număr de oameni au crezut și s-au întors la Domnul. 26. Un an întreg au luat parte la adunările bisericii și au învatat pe mulți oameni. Pentru întaia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creștini in Antiohia. Creștin ești atunci când viața ta se schimbă în raport cu voia lui Dumnezeu, atunci când adoptam modelui lui Isus Hristos pentru a trăi. Creștinul iși acordează viața după voia lui Dumnezeu.

În Antiohia, după ce mulți greci s-au întors la Dumnezeu și au devenit ucenici ai lui Isus Cristos, oamenii din cetate , i-au numit “Creștini” – Urmași ai lui Cristos. Acest lucru s-a datorat faptului că dupa ce au crezut , acești oameni, s-au întors la Dumnezeu, schimbandu-și modul de a trăi. Cu alte cuvinte , când au crezut în Isus Hristos au încetat sa mai aduca jertfe lui Apolo sau sa ceara ajutotul lui Poseidon cand plecau pe mare. Comportamentul, vocabularul, prioritatile si valorile s-au schimbat in acord cu voia lui Dumnezeu. Asta înseamnă să fi creștin.

3. 1 Petru 4:16. Dimpotrivă, daca sufera pentru ca este creștin, sa nu-i fie rușine, ci sa proslavească pe Dumnezeu pentru numele acesta. Creștin ești atunci când sacrifici, când platești prețul pentru valorile și credința pe care o ai. Petru spune : dacă cineva suferă pentru că este creștin, să nu-i fie rușine! Pentru noi toți, vine un moment cand credința și valorile noastre vor fi testate. Atunci se va descoperi CINE SUNTEM? Adevarata identitate se arată în momentele de presiune.

In concluzie, pe baza a ce afirmă Scriptura, putem răspunde simplu la întrebarea : Cine este Creștin?

  • Cel care a luat o decizie personală de a crede și a urma pe Isus Hristos.
  • Cel care acceptă schimbarea vieți în acord cu voia lui Dumnezeu.
  • Cel care e gata să sacrifice , să sufere pentru a nu compromite credința.

Întrebarea grea este: Suntem noi Creștini ?

Lasă un răspuns